Днес е 1 май – Международен ден на труда

1 mai Den na truda

Денят на труда и на международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. Той е един от официалните празници в България. На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение.

Историята
Началото на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка. В нея вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частни охранители разпръсват протестиращите. Раняват около 200 души и убиват най-малко четирима.

На 4 май е организиран протест срещу полицейското насилие. Взривена е бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, които по-късно са оправдани като невинни.

През 1889 учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго.

През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир„. Конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците„.

В България
Денят на труда е един от официалните празници в Република България.

Първият опит за честване на Първи май в България е направен от Типографското дружество през 1890-а. Обявен е за официален празник през 1939 година.

От 1945 година в Народна република България празникът започва да се чества  ежегодно.

Първи май се отбелязва с мащабни манифестации в цялата страна.

След 10 ноември 1989 година Първи май продължава да е един от официалните празници в Република България.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 30.04.2021 — 17:16
Червено.bg © 2020 Frontier Theme