Известен социолог: Гласуването само с машини крие рискове

glasuvane mashinno vot

„Голямата въпросителна на предстоящите избори ще е гласуването само с машини. Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва предварително да тества процеса, за да може да реагира на всякакви ситуации“.

sociolog Cvetozar Tomov

Това предупреди пред БНТ социологът и бивш говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Той коментира промените в Изборния кодекс, които депутатите приеха вчера на заседание, продължило над 14 часа.

Томов не одобрява това, че съставът на Централната избирателна комисия ще продължи да се формира от партиите, на квотен принцип. Социологът е категоричен, че  ЦИК трябва да бъде професионална и независима. Това обаче няма да се случи с промените в Изборния кодекс.

Томов коментира, че няма данни колко бързо ще се гласува с машините. Световната практика показва, че между 180 и 260 души може да гласуват на една машина в рамките на изборния ден.

Ние предвиждаме машини само в секции с над 300 избиратели, като от тях гласуват около половината. Възможно е да се получи тежка ситуация в особено многолюдни секции. ЦИК много внимателно трябва да тества този проблем, за да има възможност и за реакции. Дали изобщо ще може с една машина в големите секции да се осъществи вота?„, попита социологът.

На очертаващите се нови парламентарни избори през лятото в повечето секции избирателите ще гласуват само с машини, освен ако с тях няма технически проблеми.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 30.04.2021 — 11:37
Червено.bg © 2020 Frontier Theme