Започва изплащането на еднократната финансова помощ за много пенсионери

pensia pari pensioner

Агенцията за социално подпомагане започва да изплаща от днес еднократната финансова помощ от 120 лева на хората с пенсии от 300 лева и 1 стотинка до 369 лева.

Средствата ще бъдат за 392 хиляди пенсионери като компенсация, съгласно Закона за държавния бюджет.

Крайният срок за разплащане по банкова сметка или в пощенски клон е 26 април включително.

Водещият критерий за предоставянето на финансовата подкрепа за хранителни продукти е само размера на изплащаната пенсия, без значение от вида ѝ. Това обясни пред БНР Людмил Димитров – главен експерт в социалното министерство:

„Отчита се размерът на пенсията, сбор от пенсиите и добавките към тях. Нека хората да знаят, че добавката, която се изплаща в размер на 50 лева месечно, няма да се взема предвид при изчисляване на дохода… На хората ще се изплащат тези помощи, където получават пенсиите си и по начина, по който те получават пенсията си или по банкова сметка„.

НОИ е предоставил на Агенцията за социално подпомагане по служебен път информацията за пенсионерите, които имат право на еднократната финансова помощ.

В случай, че някой от гражданите не получи дължимите средства в пощенска станция, от която обикновено взима пенсията си, е необходимо да се обърне към Дирекция „Социално подпомагане“ по местоживеене за уточняване на актуалния му адрес, за да може да бъде включен в списъците в следващ период.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

Updated: 19.04.2021 — 12:22
Червено.bg © 2020 Frontier Theme