Високопоставен представител на БСП: Социалистите няма да участват във властта на всяка цена и няма да се самопоканят

BSP Pozitano Sofia Kornelia Ninova

Социалистите няма да участват във властта на всяка цена и няма да се самопоканят. Няма и да подкрепят под никаква форма правителство, предложено от  ГЕРБ. Но ако партиите на протеста  – „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“ и „Демократична България“, направят коалиция, БСП може да обсъди подобен кабинет и да вземе решение за подкрепа„.

Това коментира пред Нова телевизия Христо Проданов. Той е представител на Изпълнителното бюро на НС на БСП (оперативното ръководство на партията), което от вчера е в оставка.

За всякакви варианти ще се произнесе Националният съвет (широкото ръководство) на партията„, уточни социалистът.

Hristo Prodanov BSP deputat

Първо обаче трябва да бъде поискана подкрепата на левицата. Тя няма да се самопокани във властта категоричен е Проданов:

Всички партии заявяваха, че са „за“ справяне със сегашния модел и отстраняването му от власт. Ако не са променили в следизборната нощ тези си приоритети, може да се говори за някаква такава подкрепа„, каза Проданов в отговор на въпрос – дали БСП би подкрепила правителство на партията на Слави Трифонов.

Първо трябва да има поискана подкрепа, след това ние трябва да имаме мандат от Националния съвет най-малко и да дадем подкрепа. Така че нищо не уточняваме, защото дори самите избори резултати не са готови изцяло„, добави Проданов.

Социалистът подчерта, че БСП трябва да чуе политическите послания, мерките и обещанията на подобно правителство, за да прецени дали да го подкрепи.

По думите му, ако се наложи, ще има нови избори.

Проданов коментира и решението Изпълнителното бюро на БСП да подаде оставка заради лошият резултат на партията на изборите, а Нинова да остане на поста си:

Би било безотговорно лидерът да подаде оставка в този момент„, смята секретарят на Изпълнително бюро на БСП по контрол по изпълнение на решенията на Националния съвет. Той допълни:

Причините са две – първо заради самата партия и второ заради държавата, защото предстои формирането на ново правителство. Г-жа Нинова беше избрана преди 5 месеца от 80 процента от представителите на социалистическата партия„, напомни Проданов.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 06.04.2021 — 16:42
Червено.bg © 2020 Frontier Theme