България избира – гласуваме за нов парламент

vot-izbori-glasuvat

Започнаха изборите за 45-то Народно събрание.

В надпреварата за народни представители се включват 6895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции. Участват и независими кандидати. Броят на избирателите е 6 732 316.

Изборният ден ще продължи до 20:00 часа. Ако има гласоподаватели, които чакат пред избирателните секции, той може да бъде удължен до 21:00 часа.

Дали да гласува с хартиена бюлетина или чрез машина решава избирателят. Двата вида вот са равностойни, а хартиената бюлетина и тази от екрана на машината са идентични. На хартиената бюлетината се отбелязва „със син химикал „X“ или  „V“. Важният знак е гласуването за партия, към който може да се добави, разбира се, преференция за определен кандидат.

Тогава, когато гласоподавател се яви пред комисията може да заяви гласуване с машина, иначе хартия има навсякъде. Там, където има машини, може да заяви това, ще получи картата и ще може да извърши гласуване с устройството. Негова е волята. Той би трябвало да желае да гласува с машина. Ако не заяви, просто ще получи хартиена бюлетина„. Това обявиха от  Централната избирателна комисия (ЦИК).

Специалният медицински протокол за вота изисква дистанция, дезинфекция и задължително маска. В изборните помещения се влиза само с поставена такава, която покрива носа и устата, а членовете на Секционните избирателни комисии са с ръкавици. 

Гласува се в секциите по постоянен адрес или по настоящия, ако до 20 март това е посочено пред Общината.

Право на глас имат навършилите 18 години към днешна дата, които не са поставени под запрещение или не изтърпяват наказание „лишаване от свобода“. Поставените под карантина или изолация заради коронавируса на първи втори и трети април не могат да гласуват, както и тези, които са карантинирани на адрес, различен от постоянния, както и карантинираните от общините, където няма достатъчно заявления за разкриването на подвижна секция.

Студентите с постоянен адрес в град, различен от този на висшето училище, гласуват там, където учат, със заверена Студентска книжка, в избрана от тях секция. Те попълват заявление, че няма да упражнят вота на друго място.

В изборните помещения, в които са разположени секционните избирателни комисии, всички камери са изключени, а техните обективи – закрити. Решението е на ЦИК и цели да защити тайната на вота.

Секциите в чужбина за парламентарните избори са 465.  Най-много са в Германия, Турция, САЩ и Великобритания.

Забраните за политическа агитация и оповестяването на социологически данни за нагласите на избирателите важат до 20.00 часа в днешния изборен ден, посочиха от Централната избирателна комисия.

От МВР припомниха, че хората, които нямат валиден личен документ, могат да получат удостоверение за гласуване. Паспортните служби в цялата страна ще работят и днес от 08:00 до 19:00 часа.

Въвеждането на забрани за продажба на алкохол става по преценка на кметовете. В София е забранена употребата на алкохол в изборните помещения и около тях.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 04.04.2021 — 11:30
Червено.bg © 2020 Frontier Theme