Ден за размисъл преди изборите: Забранена е политическата агитация

izbori vot glasuvane

Днес е ден за размисъл преди парламентарните избори в неделя. По закон са забранени политическата агитация и оповестяването на социологически данни за нагласите на избирателите.

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров поясни, цитиран от БНР:

Забраната е една и е обща – да няма предизборни мероприятия, да няма кампания. Денят започва в 00.00 часа в събота и продължава до края на изборния ден, което е 20.00 часа, в общия случай, в неделя. Сигналите се изпращат до ЦИК. Ако те са от местен характер, ние ги препращаме към РИК. Ако имат национална аудитория и това се отнася най-вече за екзит половете, ние установяваме нарушенията и налагаме глобите. Има забрана да не сe оповестяват междинни данни от екзит полове и всякаква съпътстваща информация, с изключение на активността, която ние ще оповестяваме периодично на страницата на ЦИК„.

В надпреварата за народни представители се включват 6895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции, има и независими кандидати. Общият брой на избирателите е 6 732 316 души.

Секциите, в които ще гласуваме в неделя, са малко под 12 хиляди, като в почти 9400 от тях ще можем на заявим вота си машинно.

Ще се разкрият и секции в Ковид-отделенията в болниците в страната.

Секциите в чужбина ще са 465. Най-много те ще са в Германия, Турция, САЩ и Великобритания.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 03.04.2021 — 11:57
Червено.bg © 2020 Frontier Theme