Водещи банки с негативни прогнози за икономиката на България

hora s maski kriza bezrabotni 2020

Икономиката на България ще се възстанови напълно от кризата чак през 2023 година.

Това показват данни на последния макроикономически анализ на „УниКредит Булбанк“ за Централна и Източна Европа.

В прогнозата се твърди, че икономическата несигурност в България остава висока, защото възстановяването на икономиката зависи от епидемичната обстановка и от предстоящите парламентарни избори. Анализаторите не очакват да бъде достигнат значим икономически растеж до края на първата половина на тази година, пише „Дума“.

Световната банка понижи прогнозата си за икономическия растеж на България. Тя очаква икономиката на България да нарасне с 2,6% тази година и с 3,3% през 2022 година. Оценката, съдържаща се в пролетния доклад на световната финансова  институция, е понижена спрямо януарската прогноза, със съответно 0,7 и с 0,4 процентни пункта.

Що се отнася до инфлацията в България, Световната банка очаква през тази година тя да отбележи почти двоен ръст – от 1,7% през 2020-а до 3,2 процента през тази година.

Бавната ваксинация предполага, че свързаните с пандемията рискове за България ще влияят върху икономиката и през третото тримесечие на тази година.

За 2021 година се прогнозира бюджетен дефицит от 1,9% от БВП, който през 2022 г. ще се свие до 1,5%. Държавният дълг обаче ще нарасне, съогветно до 26,6% и 26,7%, през разглежданите две години“, сочат оценките на Световната банка за България.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 02.04.2021 — 12:01
Червено.bg © 2020 Frontier Theme