Държавният департамент на САЩ за България: Полицейско насилие, натиск над медиите, тежка корупция

rsz_usa_darzaven_departament_sasht

Сериозни критики към ситуацията в България – поради нарушения на правата на човека, състоянието на съдебната система, както и високите нива на корупция, се съдържат в доклад на Държавния департамент на САЩ, пише „Дума“.

От посолството на САЩ у нас публикуваха частта за България от документа, обхващащ 198 държави и територии.

В доклада се посочва, че в България съществуват съществени проблеми, свързани с правата на човека. Държавния департамент на САЩ акцентира върху „насилствено отношение от страна на полицията в България, извършването на произволни арести, върху сериозни проблеми с независимостта на съдебната система, сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, включително цензура на медиите“. Твърди се, че в България има насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите, тежки корупционни деяния…

Макар че властите предприеха стъпки за наказателно преследване и налагане на наказание на длъжностните лица, извършили нарушения на правата на човека, действията на държавните органи бяха недостатъчни и се наблюдаваше проблем с безнаказаността„, се казва годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека по света.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 31.03.2021 — 11:51
Червено.bg © 2020 Frontier Theme