Президентът Радев със силно послание в подкрепа на българите в Република Северна Македония

prezident Rumen Radev

Президентът Румен Радев обсъди с учени, експерти, дипломати и журналисти състоянието на отношенията между София и Скопие и перспективите за развитието им.

На дискусията в сградата на Президентството държавният глава заяви, че „България очаква от Република Северна Македония политическа воля за изпълнение на критериите за членство в Европейския съюз, както и да зачита правата на гражданите, които открито изразяват българската си национална идентичност“.

Президентът Радев е категоричен, че София и Скопие няма да преодолеят натрупаните противоречия само с политически декларации. Важно е да спре говорът на омразата срещу България, да спрат медийните и обществени кампании срещу хора, запазили българското си самосъзнание в югозападната ни съседка. Трябва да се преустанови фалшификацията на исторически извори и литературни произведения:

Македонски българи ми напомниха за един от основните проблеми в нашите отношения и това е нарушаването на техните граждански права да се самоопределят като българи и последствията, които те търпят като дискриминация на базата на това тяхно решение„.

Румен Радев подчерта, че ролята на държавата и обществените медии в Република Северна Македония е от ключово значение за създаването на нов климат в двустранните отношения.

Следващото българско правителство ще бъде изправено пред трудни дилеми – как да направим така, че вратата на Република Северна Македония към ЕС да се отвори възможно най-бързо и тя да поеме устойчиво по пътя на европейската интеграция. И как в същото време да се защитят правата на македонските българи и да отстоим нашата история, нашата култура и идентичност„, заяви президентът.

Участниците в дискусията се обедениха около идеята, че страната ни трябва да настоява за гаранции за зачитането на правата на българите в Република Северна Македония. Постигането на необратими резултати в тази трябва да се превърне в задължително условие за постигането на напредък в процеса на европейска интеграция Скопие.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

 

Updated: 27.03.2021 — 10:26
Червено.bg © 2020 Frontier Theme