Бивш министър на икономиката и енергетиката с важен коментар за бъдещето на енергийните компании в Маришкия басейн

Stoinev v Mini Marica Iztok

„Най-големият риск за Маришкия басейн идва от грешките на управляващите“.

Това коментира кандидатът за народен представител Драгомир Стойнев, който е втори в листата на „БСП за България“ в Старозагорския регион. Той е бивш министър на икономиката и енергетиката.

Зелената сделка“ е политика на Европейския съюз. Тя не е от вчера. В продължение на 4 години правителството на Бойко Борисов, заедно с Патриотите, поемаше ангажименти за намаляване на емисиите на парникови газове. Това е част от „Зелената сделка“. Лошото е, че управляващите не бяха коректни с българските граждани. Когато си поел ангажимент за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 година, това трябва да бъде изпълнено и трябва да предприемеш навременни мерки„, обяви Стойнев.

През декември 2019 г. правителството изведнъж разбра, че има „Зелена сделка“ и според регламента за вътрешен пазар на ел. енергия само след 4 години всички въглищни ТЕЦ-ове с емисии, по-големи от 550 грама серен диоксид/kWh произведена електроенергия, няма да могат да получават държавна подкрепа. След 2024-а година държавната ТЕЦ не би трябвало да получава държавна подкрепа (изискване на „Зелената сделка“ ). За да има дерогация до 2030 година, която възможност беше извоювана от Полша, трябваше до 2019-а да се предприемат редица мерки. От началото на годината цената на парниковите емисии се е покачила с 30%. Как при тези условия да е конкурентоспособен Маришкият комплекс?“, коментира кандидатът на народен представител.

Стойнев е категоричен, че решението на този проблем зависи от това кой управлява държавата и съответно енергетиката и кой преговаря с Брюксел.

Смятам, че с преговори ЕК може да ни даде възможност да продължим да помагаме на ТЕЦ „Марица Изток 2“. Чисто технически нашата енергийна система няма как да издържи без въглищните централи„, твърди Стойнев.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 24.03.2021 — 15:40
Червено.bg © 2020 Frontier Theme