Официални данни: Нов голям скок на цените на храните от първа необходимост

magazin hrani stoki

Нов голям скок се задава при цените на храните от първа необходимост.

Това става ясно от седмичната справка на Държавната комисия за стокови борси и тържища (ДКСБТ), която следи цените на едро.

Шампионът по висока цена за миналата година – олиото, се готви за нов ценови скок. „Завчера доставчикът ни уведоми за промяна. Олио от 1 литър с марка „Олим“ вече идва на цена от 3,58 лева (на едро), вместо досегашната 2,90 лева„, споделя собственикът на голям хранителен магазин в Пловдив, цитиран от изданието „Марица“.

От бюлетина на ДКСБТ за миналата седмица е видно още, че поскъпване на едро има при зрелия фасул, ориза, киселото мляко. От плодовете – ръст с 10 стотинки са отбелязали ябълките – 1,25 лева за килограм (средна цена на едро). Без промяна в цената са червеният пипер (до 2.94 лв./кг) и картофите (до 0.60 лв./кг).

Промяна на седмична база няма при замразените пилета и яйцата. Тези продукти обаче ще отбележат своя пик непосредствено преди Великден заради повишеното търсене, вещаят търговци. Покрай Възкресение по традиция се регистрира и най-големият внос на яйца у нас.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 23.03.2021 — 10:02
Червено.bg © 2020 Frontier Theme