Борци против корупцията със сигнал за нередности при проект за 14 милиона лева

mnogo pari stolevki

Неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ e сезирала Дирекцията „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ (АФКОС) за потенциални нередности при строителството на рибарско пристанище във Варна на стойност 14 милиона лева.

Сигналът е подаден след публикация на изданието „Дневник“ за изпълнението на проект за модернизация и реконструкция на пристанище в местността „Карантината” край Варна.

8 от 14 -те милиона лева са безвъзмездно европейско финансиране, а останалите са за сметка на местния бюджет във Варна.

От Антикорупционния фонд уточняват, че според мярката „Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки“ е недопустимо подпомагането на изграждането на новопостроени пристанища или новопостроени рибни борси.

Допустими са само инвестиции за подобряване на инфраструктурата на вече съществуващи пристанища.

Община Варна обаче, твърдят от фонда, като се позовават на журналистическото разследване, използва проекта за изграждането на напълно ново пристанище, което не се използва за „домуване“ на рибарски кораби, а на круизни яхти.

От „Дневник“ твърдят, че строителството на пристанището започва миналия май на място на място, за което местните хора, архивни снимки и сателитни изображения, свидетелстват, че е било тесен и див плаж в южния край на Варненския залив, където единствената конструкция е била метален мостик, който навлиза на тридесетина метра в морето.

plazh plag Karantina krai Varna

Ще следим реакцията на отговорните български и европейски институции и ще направим всичко възможно интересите на българските и европейските данъкоплатци да бъдат защитени по най-добрия начин„, коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд, цитиран от БНР.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 05.03.2021 — 11:57
Червено.bg © 2020 Frontier Theme