Социологическа агенция „Алфа Рисърч“: Едва 23 процента от българите смятат, че изборите ще са честни

hora s maski kriza bezrabotni 2020

Едва 23 процента от българите вярват, че предстоящите парламентарни избори ще са честни.

Това показва проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“. То е проведено по поръчка на Би Ти Ви (btvnovinite.bg), между 26 февруари и 1 март.

Малко над 52 процента от участниците в допитването заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори.

15.3 процента от хората, които са заявили, че ще гласуват, още не са направили своя окончателен избор за кого. Отговорили са, че ще вземат решение в рамките на предизборната кампания:

„Това са близо 400 000 души. При наличието на сближени позиции между голяма част от партиите, този вот може да окаже сериозно разместване върху електоралните нагласи. Тези 15% избиратели са ключови“, коментира Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ пред Би Ти Ви.

„Има едни 25 процента, които все още се колебаят дали да гласуват, а други 22 на сто са категорични, че няма да отидат до урните. Социологията сочи, че обикновено тези, които се колебаят, в крайна сметка решават да не гласуват“, твърди Димитрова.

„Възможно е при влошаване на епидемичната обстановка, да очакваме рязък спад на активността. Тогава може да се стигне до „турбулентни ефекти“ върху резултатите от вота. Прекият ефект ще се изрази в превръщането на вота в състезание между твърдите ядра и потенциал за сериозно разместване на сегашните електорални пластове. Косвеният ефект – по-слаба легитимност на излъчения парламент, особено в ситуация на трудно съставяне на управленска коалиция“, смятат социолозите от „Алфа рисърч“.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

 

Updated: 02.03.2021 — 15:27
Червено.bg © 2020 Frontier Theme