БНБ: Банковите операции в кеш стават все по-скъпи

banki taksi komisioni

Банковите операции в кеш стават все по-скъпи.

Това става ясно от средния размер на основните такси по платежните услуги в банките, публикувани от БНБ.

Централната банка е направила изчислението на база на данните към края на миналата година. Те отразяват пазарните данни за цените на услугите на 18 банки и чужди клонове, които оперират у нас и предоставят платежни услуги

3 лева 91 стотинки – толкова струва, ако направим директен превод по сметка в друга банка. Това показва средният размер на таксите по основните платежни услуги.

Тегленето на пари в брой или на гише, както и вноските кеш също стават все по-скъпи, докато по-евтиният вариант за разплащане остава онлайн или чрез ПОС – терминал в магазин.

Само за сравнение – кредитен превод на хартиен носител към платежна сметка в същата банка струва средно един лев и 74 стотинки. Същата услуга онлайн се заплаща 44 стотинки.

Независимо каква ни е картата, плащането на ПОС е безплатно. Ако теглим пари в брой на гише, ще трябва да платим средно по 2 лева 81 стотинки. Изтеглянето на сума до 400 лева през банкомат на същата банка, в която е сметката ни, средно ще ни струва по 25 стотинки. Ако се наложи да използваме банкомат на друга банка, то тогава цената вече ще надхвърли един лев.

Банките трябва да се съобразят със средния размер на таксите по основните платежни услуги най-късно до 1 юни, информират от БНБ.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 26.02.2021 — 21:07
Червено.bg © 2020 Frontier Theme