Царят, Филов и дори Цанков коленичат пред руските освободители

car tsar Boris Treti podkrepa za Rusia

„Наближава 3 март, любимото време на днешните ни „пишман русофоби“ за хули по Русия. Вероятно пак ще слушаме грозните твърдения, че Русия не ни била освободила, а ни била поробила, че 3 март го чествали само комунистите, поради което националният ни празник трябвало да се измести на друга дата“ , пише „Дума“. От изданието добавят:

За да опровергаем тези  „пишман русофоби“, представяме факти за това как се е празнувал 3 март в годините след Освобождението и до 1944 година. Царят, свитата, правителствата, високопоставените военни, църковнитя клир – повечето български граждани, като един са коленичели пред паметника на Александър Втори и са славели с благодарност руските братя. Това е ставало и в най-русофобските години на Отечеството ни, дори след присъединяването на България към Хитлеровия пакт.

Да, факт е – царете Фердинанд и Борис Трети, както и дори спорните премиери – „кръволокът“ Александър Цанков и Богдан Филов също коленичат пред руските воини и се прекланят публично пред подвига им, заедно с целия български народ.

Сега, няколко дни преди поредния Трети март, на който дори величавият водопад Ниагара ще бъде осветен в българския трибагреник, да надникнем в свидетелствата на печата отпреди 130 години – до 1944 година, които са събрани в едно прекрасно фототипно издание.

„3 Март Празникът на Освобождението на страниците на българските вестници 1885-1944“, Българска академия на науките, изд. „Захарий Стоянов“, 2019 г. 

vestnik godishnina Osvobozhdenie tursko robstvo

Цар Борис Трети

 

Победоносната освободителна война, водена от руските войски, начело с незабравимия благороден рицар Цар-Освободителя, бляскаво увенча тоя поглед на българина към свобода и народно добруване. Тая война бе от страна на братския руски народ едно дело на великодушие без друг пример в историята на народите

Вестник „Свобода“, 21 февруарий, 1891 г.

Знаменитият в Българската история ден, 19 февруарий, се отпразнува тази година в столицата с всичкото подобающе тържество. Негово Царско височество и Августейшата Му майка благоволиха да присъствуват на молебена, отслужен от Високопресвещяний Григорий Доростоло-Червенский. След отпуска на църквата Господаря произведе парад на войските, събрани на съборната площад и поздрави войниците със знаменития празник.

На 19 вечерта, в Двореца е имало вечеринка, на която били поканени по-видните г-да и г-жи от столицата„.

Вестник „Нов век“, 22 февруарий (6 март) 1899 г.

В петък на 19 февруарий се изпълниха тъкмо 21 години от сключването на Сан-Стефанския договор. Макар че този договор претърпя отпосле същественно изменение в ущърб на етнографическите граници на българския народ, денят 19 февруарий се счита от историята за дата на освобождението на България. В този ден всеки българин празнува тържеството на своята национална кауза и с признателност си припомнюва великото дело на Руссия за нашето освобождение. По случай на този всенароден празник миналий Петък на 11 часа пред обед в тукашната съборна църква Св. Крал се отслужи благодарствен молебен за нашето освобождение.

На тая церемония присъствуваха г.г. министрите, руския представител г. Бахметиев и 1 секретар на руското агентство г. Боткин, свитата на Негово Царско Височество начело с Генерал-Майор г. Николаева, както и голямо множество чиновници, офицери и граждани„.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 04.03.2021 — 10:15
Червено.bg © 2020 Frontier Theme