От Европейския парламент питат за къщата в Барселона, за чекмеджето със злато и пачки от по 500 евро

Evropeiski parlament Bruksel sgrada

Евродепутатите от мониторинговата група в Европейския парламент са задали много уточняващи въпроси за пълномощията на главния прокурор у нас като допълнение към изслушването в началото на януари.

Тогава участваха заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов и заместник-главните прокурори от Върховната касационна прокуратура Даниела Машева и Красимира Филипова. Въпросите вече са оповестени на страницата в интернет на Европейския парламент.

Евродепутатите настояват българската прокуратура да отговои – докъде е стигнало разследването на скандала с пране на пари, добил популярност като „Барселонагейт“, с предполагаемо участието на премиера Бойко Борисов.

От мониторинговата група в Европейския парламент също искат да знаят води ли се разследване за изтеклите в публичното пространство аудиозаписи, за които се твърди, че са с гласа на Бойко Борисов, както и за предполагаемите снимки на чекмедже от спалнята на премиера, в което се виждат златни кюлчета и банкноти от по 500 евро.

Borisov spalnia skandal nemsko izdanie snimki

Депутатите молят за уточнение дали направената техническа експертиза потвърждава, че гласът на скандалните аудиозаписи е на премиера Борисов, дали са идентифицирани хората, с които той говори и дали се водят следствени действия за търговия с влияние.

Във връзка с предстоящите парламентарни избори и опасенията около организирането им, депутатите искат да знаят дали властите в София са готови да допуснат независима проверка на машините за гласуване. Те питат също дали се обсъжда прекратяването на програмата за т. нар. „златни визи“.

От Европейския парламент искат от българските власти да им изпратят списък с медиите у нас, които получават пари от национални или европейски фондове. Евродепутатите питат и дали управляващите в България смятат да предприемат законови промени, за да се постигне по-голяма прозрачност по отношение на реалната собственост на медиите у нас.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 24.01.2021 — 18:09
Червено.bg © 2020 Frontier Theme