Водещ представител на БСП със силен коментар за пандемията и проблемите в България

protest policia parlament 2 septemvri 2020

Пандемията естествено е голямо изпитание пред България, но не пандемията е виновна за рушенето на институциите. Не пандемията е виновна за систематичното погазване на всеки авторитет в България.

Пандемията не е виновна, че благородната професия на учителите се извършва от хора в зряла възраст…

Пандемията, с всичките си предизвикателства, осветли по брутален начин липсата на реформи и пропуснатите най-малко четири години от това управление„.

Krum Zarkov BSP

Това каза заместник-председателят на Парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков в предаването „Панорама“ по БНТ.

Спирайки се на обсъждането в парламента на изборните правила, депутатът от левицата коментира: „Обсъждаха изборни правила, които трябваше да направят две неща  – да кажат на здравите избиратели как да гласуват и как ще гласуват карантинираните. На тези два въпроса днес в парламента на първо четене не получихме отговори„.

Зарков акцентира, че проблемът с изборните правила не се е появил едва покрай пандемията. „В този мандат това е дванадесетия път, в който се разглежда Изборния кодекс. Проблеми, които стоят пред изборния процес и които пораждат недоверие от години, не бяха решени нито веднъж от тези дванадесет пъти“, разкри той.

Социалистът посочи един от тези неразрешени въпроси, които БСП поставя вече няколко пъти – избирателните списъци. Той даде пример с  последните парламентарни избори през 2017 г., когато НСИ е преброил около 5,8 млн. души в България имащи право на глас, а в избирателните списъци е имало 6,8 млн. имена.

Предложението ни за въвеждане на видеонаблюдение след края на изборния ден, когато започва броенето на бюлетините и попълването на протоколите, ще доведе до по-голяма прозрачност и по-голямо доверие в процеса. Това е и една от темите, която срещна голям консенсус сред всички опозиционни политически сили, включително и тези, които участваха на консултациите при президента„, каза още Крум Зарков.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 23.01.2021 — 16:13
Червено.bg © 2020 Frontier Theme