Германска медия: Коронавирусът разкри мащабите на катастрофата в България и Румъния

bolnica zdrave smartnost

Лекарите в България и Румъния от години масово бягат на Запад. Сегашната пандемия от коронавирус разкри ужасяващите последици от това – болниците изпитват остър недостиг на персонал„. Това се казва в репортаж на германската медия „Тагесшау“, цитиран от „Дойче веле“.

Румъния и България – двете най-бедни държави в Европейския съюз, от години изпитват остър недостиг на лекари. Повечето са заминали за Германия или за други западни страни от Европейския съюз. От 2007 година досега над 53 хиляди лекари са напуснали двете страни.

Медици в пенсионна възраст

В Румъния в момента има само 1 000 интензивни медици – за страна с 19 милиона население. Още при първата вълна на пандемията председателят на румънското Дружество за интензивна медицина професор Дорел Сандек предупреждаваше, че положението е драматично. Актуалният брой интензивни медици обхваща и лекарите в пенсионна възраст, които обаче не могат да работят в рисковия сектор с коронавирус. Ще рече, че в интензивните отделения на клиниките на практика работят дори по-малко от споменатите хиляда специалисти.

Драматично е и положението в България. Интензивните медици в страната са малко, а някои от тях отпадат от работа в продължение на дни, тъй като се заразяват от новия коронавирус. Междувременно българското здравно министерство призова студентите последна година медицина да се свържат с отделенията за лечение на COVID-19 в болниците, за да помагат на персонала като доброволци.

Недостатъчно интензивни легла

Две трети от интензивните легла в Румъния са заети, а броят на пациентите, които имат нужда от лечение, продължава да расте„, коментира „Тагесшау“.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 28.10.2020 — 15:36
Червено.bg © 2020 Frontier Theme