„Играта“ на управляващите с детските надбавки за всички

maiki deca bebeta

След многобройните изказвания и внушения на властта, че детските надбавки стават безусловни и ще се дават за всички, се оказва, че обещанието е предизборно, пише „Дума“. Това стана ясно от проекта на Бюджет 2021, в който е записано, че те ще се получават само една година.

Премиерът Борисов и социалната министърка Деница Сачева неведнъж се хвалиха с универсалните надбавки, но се оказа, че парите ще се дават временно.

Изненада в бюджета за 2021 година – детските надбавки ще са за всички деца само за една година. След това отново се връща условието те да се получават от семейства, които са с доход под определена граница.

Denitca Sacheva socialen ministar

Внушението, че детските добавки ще бъдат универсални, а не само за една година, беше напарвено от изказвания на социалния министър Деница Сачева. Изненадата със срока на действие на универсалната добавка е заложена в параграф 10 на законопроекта за Бюджета. Той гласи, че член 4а от Закона за семейни помощи за деца, който изисква подоходен тест, не се прилага от 1 януари 2021-а до 31 декември 2021 година.

И премиерът, и Сачева няколко пъти се похвалиха с универсалните детски надбавки, но и двамата премълчаваха факта, че ще ги въведат само за една година. На съмненията, че това е предизборно купуване на гласове, Сачева отговори: „Не ми минава през ума, че чрез социалната политика могат да се купуват гласове, защото смятам, че това е неморално„.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 24.10.2020 — 11:35
Червено.bg © 2020 Frontier Theme