Почина виден наш учен и представител на ръководството при социализма

v pamet in memoriam svesht

През изминалата нощ е починал бившият секретар на ЦК на БКП Стоян Михайлов. Тъжната вест съобщи във Фейсбук синът му проф. Михаил Мирчев.

Тази вечер нашият Татко Проф. Стоян Михайлов си отиде. Спокойно и тихо, след един прекрасен слънчев ден. Бе обграден с много внимание и любов не само от близките си, но и от толкова много приятели и колеги, съселяни и съграждани. 90 години достоен живот. Изпълнен живот с висок дух и смела мисъл, с честност и дръзновение за добри дела. И с ведра усмивка към всички. Мир на душата му!“, написа проф. Мирчев.

Stoian Mihailov CK BKP sociolog pochina

Проф. Стоян Михайлов е основен критик на Тодор Живков преди 10 ноември 1989 г. Той е един от създателите на българската социология. Баща е на проф. Михаил Мирчев и дядо на депутата от БСП Стоян Мирчев.

Роден е в село Скравена, Софийско, на 6 октомври 1930 година. Завършил е философия в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно е асистент по философия във ВИИ „Карл Маркс“, сътрудник е на Института по философия. От 1968 година работи в Института по социология на БАН. Той е негов директор от 1973-а до 1976 година. Създател е и е бивш главен редактор на списание „Социологически проблеми“. Той беше професор в БАН и в СУ „Св. Климент Охридски“, както и член-кореспондент на БАН.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 23.10.2020 — 10:03
Червено.bg © 2020 Frontier Theme