Журналистът Васил Василев: За какво бяха профукани 20-те милиарда заеми, с които Борисов загроби България?

Borisov djip yuli 2020

За какво бяха профукани 20-те милиарда заеми, с които Борисов загроби България?„, пита риторично журналистът Васил Василев в предаването „Не се страхувай“, излъчено по БСТВ.

Vasil Vasilev

Брутният ни външен дълг в края на юли е 35.6 милиарда евро или 62 % от БВП. С новия дълг от 2.5 милиарда цифрата скача на над 38 милиарда и близо 67 % от БВП. Как, кога, с какво ще се изплащат тези колосални заеми?, пита Василев.

Държавата няма резерви, няма потенциал да извади тези пари, които трябва да връща. Представете си, че трябва да отделяте две трети от всичко, което печелите през годината, за да си връщате заемите. Ще издържите ли, ако се наложи да ядете всеки трети ден? Един ден се храните, два дена гладувате. Ще оцелеете ли? Съединените щати, Франция, Италия са с по-големи задължения спрямо БВП, но хамбарите им са пълни, имат запаси за много години напред. А нас Борисов и сие са ни вкарали в дългова спирала, която предполага живот на заем и продажба на всичко, което имаме – води, земя, летища, пристанища, територии. И така докато останем голи и боси, та и без държава дори“, смята журналистът.

Защо управляващите така ненаситно вземат заеми? Първото предположение е, защото получават комисионни. Второто – защото не са в състояние да накарат икономиката да работи, а държавата и обществото да произвеждат повече, отколкото потребяват. Третото е, че всеки, който не иска да работи, живее на социални помощи, които няма откъде да се вземат. Поощряват се мързела и безделието, а не труда и съзиданието. Четвъртото е в прахосничеството, с което властите се отнасят към всичко, което управляват и не е лично тяхно„, коментира Васил Василев и допълва:

Доколко сме затънали се вижда и от една съпоставка. Живков остави дълг от 10 милиарда долара или 8 милиарда евро. Тогава имахме държавна индустрия, оценявана за над 150 милиарда долара. Бяхме 9 милиона народ и нямаше педя земя, която да е чужда собственост. Имахме 120 000 армия, страхотно разузнаване, океански флотилии, бяхме космическа държава, изнасяхме храни, електроника и оръжия за милиарди.

Сега имаме 5 пъти повече дълг и 10 пъти по-малко възможности да го изплащаме. Държавната собственост е сведена до минимум. Свихме се до под 7 милиона души население, от които между 1 и 2 милиона емигрираха. За 30 години загубихме 20 на сто от населението и 40 на сто от трудовия потенциал на страната. Не можем да се изхраним и внасяме огромна част от потребностите си, които плащаме с парите, които вземаме на заем„, заключи журналистът Васил Василев.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 22.10.2020 — 9:37
Червено.bg © 2020 Frontier Theme