Полска медия: Днешна България е нов Трети свят

bednost kloshar mizeria

Полска медия описва България като държавата с най-ниски доходи, най-големи социални неравенства и демографска криза.

„Днешната България е нов Трети свят – с най-ниски доходи, най-големи социални неравенства и демографска катастрофа“, твърди „Przegląd“ („Ревю“) (wydarzenia.interia.pl). Представяме коментара – на една от най-големите медии в Полша за нашата страна, без редакторска намеса.

„Премиерът спи с пистолет до леглото си и държи хиляди евро в брой и златни кюлчета в нощното си шкафче. Ежедневни протести продължават почти три месеца по улиците. Ето пощенска картичка от миналото лято в България.

Моделът за възстановяване на пазарната система, въведен в България след 1989 година доведе до безпрецедентен цивилизационен колапс в страната и обществото.

Една трета от българите са емигрирали. Промишлеността по същество не съществува. Селското стопанство е в ръцете на няколко олигархични семейства. Здравеопазването и образованието са в състояние на перманентен колапс. Инфраструктурата рухва, провинцията е напълно обезлюдена, вторична неграмотност навлезе в ромската общност.

Един поглед към съставените от „Евростат“ показатели е достатъчен, за да разберем, че днешна България е нов Трети свят – с най-ниски доходи, най-големи социални неравенства и демографска катастрофа.

Разбира се, всичко това не се случи изведнъж. Но сега ни напомнят за това масови демонстрации, които не стихват от улиците на София и няколко големи града, над 100 дни. Протести в знак на солидарност се провеждат и във Великобритания, Франция, Германия, Испания – в няколко големи градове, в които живеят български емигранти.

Обществото, буквално с последните си сили, направи мащабен, може да се каже отчаян опит да отхвърли мафиотското иго. За съжаление, няма помощ от никого. Европейският съюз се занимава главно с Беларус, който не е член на ЕС. Междувременно в България се случва точно това, което е обект на западноевропейска критика в случая на Беларус- гангстерският свят краде страната, тормози обществото, олигархичните върхове забогатяват за сметка на опустошението на всичко наоколо. На практика няма опозиционни медии, корупцията е основният механизъм за управление и др.

Парадокс е, че протестиращите все още не са излезли с конкретни икономически искания. Междувременно чуваме главно призиви за две оставки – премиерът Бойко Борисов и националният прокурор Иван Гешев“, пише полската медия.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 19.10.2020 — 17:24
Червено.bg © 2020 Frontier Theme