Защо български военни отново превзеха Ниш

vazstanovka srazhenie Vtora svetovna voina operacia Nish

76 години, след като заедно с Червената армия превзеха Ниш и прогониха нацистите от този сръбски град, български военни повториха бойния си подвиг. Това се случи по време на историческата възстановка на паметните сражения от 8 до 14 октомври, останали в нашата и световната история като Нишката операция.

Мащабната възстановка се проведе на полигона на Националния военен университет край село Беляковец, което се намира близо до Велико Търново.

Във възстановката участваха 140 души, бронирана техника и артилерийски оръжия. В разиграването на операцията участваха български и румънски представители. 

Нашите воини влязоха смело в боя и след половинчасово сражение напъно „разгромиха“ и плениха нацистките войници, в чийто роли се превъплатиха гостите от Румъния.

За да бъде атмосферата максимално автентична, румънците през цялото време – дори и преди началото на възстановката, говореха помежду си на немски език. В разиграването на историческата битка беше включена автентична бойна и авто техника. Българските воини, изиграни от курсанти от Военния университет, бяха с униформи реплики. Те бяха въоръжени с истински пушки „Манлихер“. Те са били на въоръжение в нашата армия през първата половина на ХХ век. Специална атракция беше и появата на съвески танк Т-34. Той произведе и няколко изстрела.

Нишката операция се провежда между 8-и и 14-и октомври 1944 година. В участват части от Втора българска армия под командването на ген. майор Кирил Станчев. Заедно със съветските и югославските войници те се сражават срещу части от Седма СС доброволческа планинска дивизия „Принц Ойген”. Загубите на германците възлизат на 5200 убити и 3850 пленени. От българска страна убитите и ранените са – 1545 войници и офицери.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 18.10.2020 — 17:16
Червено.bg © 2020 Frontier Theme