Виден наш алерголог със силно предупреждение за опасността от коронавируса

hora s maski kriza bezrabotni 2020

Нещата стават много сериозни, което дълбоко ме смущава като лекар, особено по отношение на починалите медици„.

Това коментира пред БНТ акад. Богдан Петрунов. Той предупреди, че ако не се спазват мерките, рискуваме ситуацията да стане напълно безконтролна.

akademik Petrunov

Навлизаме в интензивна фаза на разпространение на тази втора вълна на коронавируса, за която говорим. Очевидно тя вече е започнала в целия свят, включително България„, каза специалистът.

Апелирам към всички граждани – моля ви, внимавайте много да не стане така, че да няма кой да ви лекува. Имам чувството, че всички най-спокойно си ходят без маски, улиците и заведенията са пълни„, не скри тревогата си лекарят.

Има хора, които не вярват, че земята е кръгла, но ние не можем да се съобразяваме с такъв тип хора. Едва когато стигне това до тях, тогава разбират, че съществува„. Така акад. Петрунов коментира тази част от обществото, според която няма такъв вирус или той не е опасен.

Моля да се съобразяваме с мерките на здравното министерство, защото нещата ще бъдат безконтролни след около месец, ако продължаваме така„, призова академикът.

Грипната епидемия ще е някъде декември – януари и тя ще усложни още повече ситуацията„, смята експертът.

Аз препоръчвам горещо да се постави противогрипна ваксина и то не само при възрастните хора, но и при децата. Фактически, ние в момента нямаме нищо срещу коронавируса – лекарствата, за които говорим, помагат, но те не са специфично лечение срещу коронавируса. Знаете, хлорохинът беше на мода преди няколко месеца, но се оказа, че няма толкова полезно действие„, коментира медикът.

Акад. Петрунов обясни, че лечението на президента на САЩ Доналд Тръмп от коронавирус е извършено с моноклонални антитела, създадени лабораторно. Те са насочени към различни части на вируса, които блокират действията му и това е бъдещето.

Това лечение ще стане възможно за всички, но в момента е много скъпо. То е принципен подход към вируса и е цяло ново направление в медицината. То е единственото, което дава истинско решение на въпроса. Надявам се, че догодина ще имаме качествена ваксина„, допълни акад. Петрунов.

Компанията „Астра Зенека“, която разработва ваксина в Европа, сега предлага една нова ваксина за носа – която се впръсква под формата на спрей и може да бъде много ефективна„, прогнозира ученият.

Базирайки се на статия в световното научно списание „Сайънс“, акад. Петрунов обясни, че не можем да разчитаме много на груповия имунитет:

Малко хора развиват антитела, за да се достигне 70-80% от населението да има имунитет и да се спре разпространението на коронавируса. Затова заключението е, че ако не дойде ваксина, ние няма да можем да достигнем възможностите на този колективен имунитет„.

Като алерголог, академикът заяви, че хората с кожни алергии са изложени на риск заради масовото използване на дезинфектанти и постоянното миене със сапун, което води до екземи. Разбира се, хората с дихателни алергии са изложени на най-висок риск заради нарушенията в техния бял дроб, коментира ученият.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 18.10.2020 — 11:47
Червено.bg © 2020 Frontier Theme