Учени: Ако 24 май не е ден на славянската писменост, България губи

Narodna biblioteka Kiril i Metodii

Ако славянската писменост отпадне от името на празника 24 май, България ще загуби приноса си към европейската култура. Даже чрез това може да се даде картбланш на Русия и Сърбия да узурпират нашия принос.

Това са по-голяма част от мненията на повече от 50 български учени, които взеха участие в дискусия, сързана с намерението на „Обединени патриоти“ за промяна на името на празника за 24 май. Те искат от него да отпадне: „Ден на славянската писменост“.

Учените изказаха различни мнения, но повечето от тях по-скоро бяха против промяната на името на празника 24 май. Представители на Българската академия на науките (БАН) акцентираха, че не само българския, но и други народи са признали славянската писменост.

В дебата така и не се включиха представителите на изпълнителната власт, въпреки че сред поканените бяха просветният министър Красимир Вълчев и министърът на културата Боил Банов.

Предложението за промяна в името на празника дойде от ВМРО. Преди 15 дни то влезе на първо четене в парламента и изненадващо бе подкрепено от ГЕРБ. Това обаче предизвика бурни реакции и остра критика от страна на БАН.

Тогава се появиха съмнения, че от ГЕРБ са подкепили проекта на ВМРО, за да си осигурят подкрепата на Патриотите за създаването на комисия за новата Конституция.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 16.10.2020 — 5:51
Червено.bg © 2020 Frontier Theme