Президентът Радев с важен коментар за отношенията ни със Северна Македония

prezident Radev iziavlenie skandal rezidencia Dogan yuli 2020

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с президента на Словения Борут Пахор. Двамата се обединиха около позицията, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е в интерес както на региона, така и на Европейския съюз.

Радев изрази надежда за реален напредък в политическия диалог със Северна Македония, който да ускори процеса на европейска интеграция на югозападната ни съседка.

Изграждането на добросъседски отношения, както и уважението на историческата истина, е най-бързият и сигурен път за постигане на пълноправно членство в Европейския съюз, заяви държавният ни глава.

Той е категоричен, че напредъкът при преговорите зависи най-вече от усилията на самите страни кандидатки.

Българският и словенският президент обсъдиха предстоящото българско председателство на инициативата „Три морета“, както и икономическите и социални последствия от кризата с коронавируса.

Румен Радев представи пред словенския си колега приоритетите на страната ни в рамките на инициативата „Три морета“. Тя цели да насърчи транспортната, енергийна и дигитална свързаност в Източна Европа. България ще поеме председателството на инициативата за регионално сътрудничество през следващата седмица. Това ще стане при посещението на българския президент в Талин.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 16.10.2020 — 6:06
Червено.bg © 2020 Frontier Theme