Преди 97 години: Народът се вдига на бунт!

Septemvriisko vastanie 1923

Навършват се 97 години от Септемврийското въстание. През последните години самозвани „историци“ и „демократи“ се опитват да внушат, че въстанието било бунт на „шепа комунисти“, че обслужвало болшевиките от Съветска Русия.

Ако въстаниците са били неколцина, защо жертвите са хиляди? Защо писателят Антон Страшимиров ще изригне яростно след кървавия погром на въстанието: „Нито тези, които погавриха надеждите на народните маси и забегнаха, нито тези, които клаха народа си, както и турчин не го е клал, нито едните, нито другите ще помислят за тълпите жени и деца, оставени на произвола пред зима!„

Septemvri 1923

Септември 1923 година е една от най-кървавите страници на режима на Александър Цанков и цар Борис ІІІ, след преврата на 9 юни и варварското убийство на Стамболийски. Режим, който доведе  до престъпното присъединяване на България към хитлеристкия пакт, до избиването на хиляди антифашисти и погубването на 11 000 български евреи от Македония и Тракия.

Първи беше Мъглиж. И Голямо Дряново, и Стара Загора, и Нова Загора, Чирпан, Енина и Шипка, Фердинанд, Оряхово, Берковица, Бяла Слатина и Лом, Мухово и Лесичово, Ихтиманско и Самоковско, Разлог…

Във въстанието през септември 1923-та участват комунисти, земеделци, анархисти, безпартийни, интелектуалци, селяни и работници. На бунт се вдига народът!

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 23.09.2020 — 11:45
Червено.bg © 2020 Frontier Theme