Наше издание: Българска държавна банка прехвърлила 31 милиона долара за оръжейна сделка между офшорни фирми

dolari

Сумата от 31 милиона щатски долара – за оръжейна сделка между офшорни фирми, е прехвърлена през държавната Българска банка за развитие, информира БНР.

Националната медия цитира електронното издание „Биволь“, което се позовава на разкритията на Международен журналистически консорциум. Той обяви, че 2 трилиона долара „мръсни пари“ са преминали през пет големи американски банки.

rsz_balgarska_banka_za_razvitie

Преводът на 31 милиона долара е извършен на 1 ноември 2016 година чрез Българската банка за развитие, твърдят разследващите журналисти. От „Биволъ“ свързват плащането с две офшорни фирми – едната на собственик, за който се твъдри, че е замесен в трафик на оръжия за терористите от „Ислямска държава“, другата на български оръжеен търговец, който е партньор на Боян Петракиев – Барона.

В официална позиция за Българското национално радио от Българската банка за развитие са съобщили, че са били спазени всички законови процедури за докладване на трансакции, както и изискванията, записани в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Официално нито една институция не се е свързала с банката, за да поиска данни, допълват от ББР. През 2016 годин управител на държавната банка беше Стоян Мавродиев. Малко преди държавната банка да влезе като акционер в една от търговските банки у нас тази година, стана ясно, че по времето на Мавродиев тя е отпуснала кредит от 75 милиона лева на колекторска фирма.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 23.09.2020 — 17:10
Червено.bg © 2020 Frontier Theme