Българите могат да пътуват свободно само до 5 страни от Европейския съюз

letishte Sofiia koronavirus

Българите могат да посетят едва 5 държави от Европейския съюз без ограничения в момента. Това показват данни на Ситуационния център на Министерството на външните работи (mfa.bg).

Карантина и PCR тест за коронавирус са ни необходими, за да пътуваме до шест дестинации в Европа, Азия и Северна Америка.

Свободното пътуване е възможно до Литва, Словакия, Малта, Германия и Белгия. Изключения във въпросния списък обаче не липсват. Припомняме, че на 7 август Германия обяви за рискови три области у нас – Добрич, Благоевград и Варна. Изискването за задължителен PCR тест – за пристигналите от морския град, отпадна на 21 август, а това за Добрич – на 10 септември. Към днешна дата в сила остава единствено предупреждението за област Благоевград.

Северозападните градове Видин, Лом, Враца и Монтана се местят от „зелената“ в „оранжевата“ зона на Белгия. За посетителите от въпросните населени места е в сила препоръчителна карантина и изискване за отрицателен PCR тест. В същото време жителите на Варна, Добрич, Шумен и Търговище могат да пътуват без ограничения до Белгия.

Към списъка на отворените за туризъм страни се нарежда и Турция. Това обаче не важи за другата ни южна съседка – Гърция, в която до 30 септември са в сила ограничения за българските граждани. Те са длъжни да попълват електронен формуляр, да представят специален QR код при влизане в страната, а също и отрицателен резултат от PCR тест. Изискванията се прилагат по отношение на пристигащите с автомобили, самолети или плавателни съдове.

В зависимост от вида на транспорта българите могат да влизат на територията на Молдова. Нашенците, използващи сухоземен превоз, нямат позволение да бъдат в страната, тъй като двете гранични страни, през които преминават – Румъния и Украйна, са поставени в „червената зона“. Това обаче не важи за пътувалите със самолет.

От 1 септември на чужди граждани не е разрешено да влизат и в Унгария без специална причина, става ясно от онлайн платформата Re-pen EU.

Италия удължи до 7 октомври изискването за 14-дневна карантина за пътуващите, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминавали транзитно през България и Румъния.

Ограниченията за междуконтиненталните пътувания също продължават да са в сила. Считано от 10 септември тази година, правителството на Малдивите изисква от всички пристигащи в страната, да представят отрицателен PCR тест, преведен на английски език. Той трябва да е направен в рамките на 72 часа преди отпътуването. При пътуване до щата Ню Йорк пък подлежим на 14-дневна карантина.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 20.09.2020 — 10:56
Червено.bg © 2020 Frontier Theme