Подготвят промяна на част от пенсиите

pensii pensioner pensia

Само пенсиите до 300 лева могат да бъдат преизчислени, ако правителството вземе решение да индексира част от тях. Това показва анализ на изданието  „Труд“. Той е направен въз основа на данните на Националния осигурителен институт (НОИ) към средата на тази година.

Според министъра на труда и социалната политика Деница Сачева за преизчисляване на пенсиите могат да се заделят около 1,2 млрд. лева годишно. Това са парите, които сега се дават за добавката от 50 лева за всеки пенсионер.

„На месец сумата е около 106 милиона лева. С тези средства могат да се преизчислят пенсиите на почти 1 100 000 пенсионери“, съобщи Сачева.

Тя вече обяви, че ще се индексират най-ниските пенсии. По данни на НОИ около 1 180 000 българи получават основна пенсия до 300 лева, тоест парите ще стигнат само за тях. Това са близо 56% от близо 2 120 000 пенсионери у нас.

Сачева твърди, че преизчисляването на най-ниските пенсии ще доведе до баланс между парите на възрастните хора, които са се пенсионирали след 2015 година и тези, които са се пенсионирали преди това.

Разговорите предстоят. Имаме готовност да се продължи с допълнителните 50 лева за всеки. Има възможност и за преизчисляване на пенсиите. Моето виждане като социален министър е, че е по-добре да направим преизчисление на пенсиите„, посочи Сачева.

Преди ден Министерски съвет одобри 50 лева добавка да получат всички пенсионери и за октомври.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 18.09.2020 — 21:43
Червено.bg © 2020 Frontier Theme