Президентът Радев с важно политическо решение

prezident Radev iziavlenie skandal rezidencia Dogan yuli 2020

Президентът Румен Радев наложи вето върху текста в Закона за съдебната власт, който дава така наречения „кариерен бонус“ на членовете на Висшия съдебен съвет.

Става дума за приетите в началото на септември промени, според които съдебните кадровици ще могат да решават на каква позиция в съдебната система да се завърнат предшествениците им след края на мандата им.

Това е втората промяна в съдебния закон в този пункт, в рамките на тази година.

При първата законодателят задължи безусловно Висшия съдебен съвет да удовлетворява молбата на всеки бивш кадровик да се върне в системата със степен, по-висока от тази, която е заемал преди избора си.

Президентът Радев смята, че независимостта на магистратите се изразява в това – да бъдат назначавани или повишавани единствено въз основа на обективни критерии, като квалификацията, уменията, почтеността, чувството за независимост.

Той е категоричен – престоят във Висшия съдебен съвет не може да е основание за издигане в по-горна инстанция.

Държавният глава също така обръща внимание, че т.нар. „кариерен бонус“ се предвижда само за съдебните кадровици – магистрати, а членове на Съвета могат да бъдат и адвокати, и преподаватели.

Независимостта на съдебната власт е основополагаща ценност, която дефинира правовата държава. Нашата Конституция гарантира независим съд на гражданите и юридическите лица, а тази ценност ни свързва и в едно общо семейство с останалите държави членки на Европейския съюз. По тези причини националната законодателна власт трябва да я брани с особено внимание и грижа„, пише президентът в мотивите, с които налага ветото.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 16.09.2020 — 16:44
Червено.bg © 2020 Frontier Theme