Социологът проф. Петър-Емил Митев обясни защо премиерът Бойко Борисов няма да подаде оставка

Borisov djip yuli 2020

Борисов няма да подаде оставка, защото ще излезе, че не може да завърши нито един мандат„.

Това коментира пред БНР социологът проф. Петър-Емил Митев, който е основател на Институт „Иван Хаджийски“.

Той каза, че от интензитета на протестите ще зависи дали – премиерът ще бъде принуден да се оттегли от властта.

Професорът припомни, че Бойко Борисов вече два пъти е подавал оставка и коментира, че „той е наясно с този акт“ на слизане от власт.

Проф. Петър-Емил Митев смята, че протестът е недозрял и „като юмрук се концентрира върху искането за оставка„.

Оставката, сама по себе си, не може да доведе до смяна на модела„, категоричен е социологът.

Това, което виждаме, е, че броят на протестиращите намалява. Той беше медийно преувеличен. Едни по-прецизни изчисления показаха, че максимумът в центъра на София е бил около 6 хиляди души. Броят на протестиращите намалява, но заедно с това се радикализират формите на протест„, обясни проф. Митев.

Той добави, че по-радикалните форми на протест изискват повече организация. При тях се стига до повече нарушенията на закона, което води до повече поводи за гражданско недоволство:

В поведението на полицията се вижда тънък замисъл – да се оставят „лудите“ да се налудуват, т.е. протестиращите да протестират и да влязат в пряк конфликт с гражданите. … Гражданското недоволство може да ерозира протестите„, смята проф. Петър-Емил Митев.

Социологът коментира, че не е коректно „твърдението, че цялата външна и вътрешна политика на Борисов е пълен провал„:

Факт е, че през 2019-а година е произведен най-големият брутен вътрешен продукт в цялата история на България. През последните 15 години най-сериозният външнополитически успех е началото на нова фаза в европейската интреграция – включването във Валутния механизъм„, коментира проф. Митев. Той се съгласи, че това не прави фигурата на премиера Бойко Борисов безспорна и даде пример с времето преди 1989-а година, когато Тодор Живков е твърдял, че е построил една „втора България“, но хората не са се вглеждали в цифрите, доказващи това, а в онова, което е било присвоено от управляващата върхушка:

Беше отхвърлен Живковизмът, включително от неговата собствена партия. Сега очевидно епохата „Борисов“ приключва. В протестите доминират младите хора. Бойко Борисов няма общ език с младото поколение, а той умееше да води диалог, но сега неговото умение няма ефект„, категоричен е социологът.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 05.08.2020 — 14:47
Червено.bg © 2020 Frontier Theme