Българските данъкоплатци са ощетени с 1 000 000 000 лева от поредната продажба на БТК?

Vivakom telekomunikacionna kompania

Кабинетът успя да осъществи последната кражба в управлението – сделката за „Виваком“, която е реализирана с участието на Царатурата или КПКОНПИ, които са вдигнали запора на „Виваком“ по аферата КТБ. Според нас става въпрос за лишаване на данъкоплатците от 1 милиард лева„.

Това обяви един от лидерите на протестите в София адвокат Николай Хаджигенов, пише „Дума„. Друг от лидерите на протестиращите политологът Арман Бабикян коментира: „Очевидно #Кой направи поредната кражба и финализира сделката. Хубаво е всички да знаят защо Борисов не подава оставка„.

Хаджигенов и Бабикян коментираха съобщението, че БТК отново е сменила собственика си. Компанията, позната с търговската си марка „Виваком“, вече е притежание на сръбския телекомуникацинен оператор „Юнайтед груп“. Сделката бе анонсирана миналия ноември. Тя беше одобрена от Европейската комисия през април.

Мажоритарният дял в „Юнайтед груп“ е собственост на инвестиционния фонд „Би Си Партнерс“, регистриран в Лонодн.

Цената на сделката не е официално обявена. Изданието „Капитал“ твърди, че сумата е 1 300 000 000 евро. Ако тя бъде потвърдена, това ще бъде най-голямата сделка в новата история на България.

Това е шестата продажба на телекома, а досегашният му мажоритарен собственик Спас Русев остава в Надзорния съвет на БТК.

За да бъде извършена сделката са премахнати запорите, наложени преди това от Антикорупционната комисия  и от синдиците на КТБ заради огромен заем, който фалиралата банка е отпуснала на „Виваком“.

Във връзка с тази сделка лидерът на „Да, България“ Христо Иванов подаде сигнал до главния прокурор и до Специализираната прокуратура срещу Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Иванов настоява да бъдат разследвани причините за отказа на КПКОНПИ да претендира над 356 милиона лева, за които Комисията твърдеше, че са незаконно придобити от източването на фалиралата КТБ.

През юли Софийският градски съд частично прекратява делото за конфискация срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев по отношение на три от дружествата ответници – „ИнтерВ инвестмънт Сарл”, „Вива Телеком България“ ЕООД и „БТК“ ЕАД.

КПКОНПИ е изпратила на съда молба за отказ от тези претенции на 1 юли. Това става на прага на финализирането на сделката с БТК. Тя не би могла да бъде осъществена без вдигането на запорите, наложени преди това от Антикорупционната комисия и от синдиците на фалиралата КТБ.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 31.07.2020 — 22:48
Червено.bg © 2020 Frontier Theme