Парламентарна комисия ще нищи защо правителството на Борисов даде 140 милиона лева за акции на частна банка

pari leva

Народното събрание създаде временна анкетна комисия за изясняване обстоятелствата около придобиването от страна на държавната Българска банка за развитие на акции от капитала на частната Първа инвестиционна банка.

Анкетната комисия е създадена по предложение на БСП. В нея ще участват по двама депутати от всяка парламентарна група.

Припомняме, че правителството на премиера Бойко Борисов обясни купуването на акцииите с държавни пари с необходимостта да се покрият последните изисквания към България за влизането в “чакалнята ” на Еврозоната.

Депутатите от левицата твърдят, че вместо да се фокусира върху подкрепата на малките и средни предприятия, Българската банка за развитие отделя стотици милиони от обществените средства за финансиране на компании с олигархичен характер.

На второ място “БСП за България” смята, че е притеснителен факта, че при покупката на акциите от увеличението на капитала на ПИБ, ББР е платила 140 милиона лева – цена, която е два пъти по-висока от пазарната, пише news.bg

От “БСП за България” подчертават, че тази цена на придобиване автоматично води до загуби за ББР, което според депутатите е не само недопустимо, но и противоречи на законите.

На трето място от левицата заявиха, че влизането на ББР в капитала на ПИБ не е обвързано с ангажименти за участие на държавната банка в надзорните или ръководни органи на ПИБ, както и с ангажимент от мажоритарните акционери на ПИБ да изкупят акциите придобити от ББР след определен период от време и по цена, която няма да доведе до загуба за ББР.

От “БСП за България” подчертаха, че при липсата на договореност за такова изкупуване, загубата за ББР от участието й в увеличението на капитала на ПИБ е почти сигурна. Освен това според левицата поради това, че ББР няма блокираща квота в капитала на ПИБ, при вземане на последващи решения за увеличение на капитала на частната банка акционерния дял на ББР в нея може да намалее и това допълнително да обезцени вече закупените акции.

На четвърто място от “БСП за България” обърнаха внимание на факта, че до намесата на ББР в увеличението на капитала на ПИБ към него не е имало проявен интерес от частни инвеститори.

След като се разбра за участието на държавата, се появи чужд инвеститор, чиято дейност е свързана с хазартния бизнес. Имайки предвид, че този инвеститор вече е изявявал интерес към пазара на хазартни игри у нас, както и всичко което напоследък се случва в сектора, възниква въпросът дали привличането на този инвеститор не е свързано с “гаранции” за неговото бъдещо участие в преразпределението на хазартния бизнес у нас“, пише в мотивите на “БСП за България”.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme