Президентът Румен Радев обяви важно политическо решение

prezident Radev iziavlenie skandal rezidencia Dogan yuli 2020

Президентът Румен Радев наложи вето върху част от промените в Закона за подземните богатства, които парламентът одобри миналата седмица.

Като отчита, че подземните богатства трябва да се използват с грижа за околната среда и в обществен интерес, президентът атакува част от текстовете, свързани с концесиите за добив на подземни богатства. Сред тях: удължаване срока на концесията и разширяване правата на концесионерите„, се казва в съобщение на Президентството.

В мотивите си за ветото Радев посочва, че концесии с прекалено дълъг срок биха могли да доведат до затваряне на пазара и да възпрепятстват свободното движение на услуги.

Държавният глава смята, че промените в закона разширяват възможността концесионерът да осъществява дейности извън очертанията на находището и да се намесва в околната среда и ландшафта, създавайки риск за живота и здравето на хората.

Няма нормативни гаранции, че тези права ще бъдат използвани за добив на подземни богатства, без да се надхвърля концесионната площ„, посочва президентът Румен Радев.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 30.07.2020 — 11:37
Червено.bg © 2020 Frontier Theme