Конституционният съд взе решение за съдебното преследване на държавния глава

prezident Radev viceprezident Iotova protest yuli 2020

Единодушно Конституционният съд взе решение по Дело 1 от 2020 година.

Прокуратурата ще може да разследва президента, но докато той е на поста си срещу него няма да се водят процесуални и извънпроцесуални действия, cвъpзaни c peaлизиpaнe нa нaĸaзaтeлнa peпpecия. Това се разбира от днешното решение на Конституционния съд, отбелязва offnews.bg.

На държавния глава и вицепрезидента няма да могат да се повдигат обвинения. Също така те не могат дa бъдат подслушвани и следени. Спрямо тях не могат да се прилагат специални разузванателни средства.

Дело 1 е по искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на чл. 103 от Конституцията, свързан с имунитета на президента и на вицепрезидента. Питанията бяха отправени в началото на годината, когато прокурорският пресцентър вече пускаше записи от специални разузванателни средства. Беше обявено, че те са с “предполагаемото участие” на президента Румен Радев.

По същото време държавният глава провеждаше консултации за промени в Конституцията, включително и такива, които касаят прокуратурата, коментира “Дума“.

Делото беше допуснато до разглеждане през март. Трима конституционни съдии тогава останаха на “особено мнение” и обявиха за недопустимо абстрактно тълкуване на основния закон. Още повече, че прокуратурата не е страна в процедурата за импийчмънт на президента и вицепрезидента. Мнозинството от съдии в КС обаче прецени друго.

Текстът на Конституцията, чието разясняване иска главния прокурор Иван Гешев, гласи:

Чл. 103.

(1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.

(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.

(4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Въпросът за неотговорността на държавния глава и на вицепрезидента – включително и по граждански искове срещу тях, вече е обсъждан преди годинии. Тогава Конституционният съд реши, че докато са на поста, президентът и вицепрезидентът се ползват със съдебен имунитет.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme