Германска телевизия: Българите са изоставени от Европейския съюз срещу едно корумпирано правителство

Sofia protest yuli 2020

Много пари от наскоро приключилия Съвет на ЕС трябва да бъдат насочени и към България – най-бедната държава от Европейския съюз, която заема челно място по корупция в него“.

Така започва репортаж на германската телевизия ARD от 26 юли, пише електронното издание “Медиапул“.

В репортажа се разказва, че правителството на премиера Бойко Борисов е трябвало да се сблъска за пореден път с вот на недоверие.

От седмици гневни българи са излезли по улиците на София и протестират срещу правителството си. Опасенията им са, че с милиардите от Брюксел ще бъде злоупотребено“, коментира репортер на ARD.

Той смята, че скоро пред сградата на Министерски съвет в София няма да настъпи спокойствие: “Напротив. Прави впечатление, че много млади хора участват в демонстрациите. Немалка част от тях са следвали в чужбина. Те обвиняват правителството в корупция и във връзки с мафиотски структури“, разказва германската телевизия.

“Резултатът от вота на недоверие беше ясен предварително. Ние обаче очакваме все пак нещо да се случи – оставката на правителството, например“, споделя млада участничка в протестите. “Ние смятаме, че цялото правителство е корумпирано. Когато смениш едни корумпирани хора с други, които идват от същото място, резултатът е същият и нищо няма да се промени. Протестите трябва да продължат, докато правителството и главният прокурор подадат оставка”, споделят пред репортера протестиращи.

Поддръжник на протестиращите е държавният глава Румен Радев: “Никога по-рано българите не са били по-силно мотивирани да си извоюват обратно държавата от мафията“, цитира телевизията думите на президента.

ARD коментира, че предполагаеми снимки от спалнята на премиера Борисов бяха разпространени в публичното пространство в България: “Пистолет върху нощното шкафче, пачки с банкноти от 500 евро и златни кюлчета в чекмеджето. Дали става въпрос за автентични или подправени снимки, все още не е изяснено“, отбелязва германската медия.

Някои от хората са разочаровани от сдържаността и мълчанието на Европейския съюз във връзка със ситуацията в България, коментира германската телевизия: “През последните години имаше някакъв контрол (от страна на ЕС върху властите в България – бел. ред.), но сега вече не е така“, споделя млад мъж. “Ние се чувстваме напълно изоставени тук срещу едно корумпирано правителство и правосъдна система“, допълва участникът в протестите.

Правителството на Бойко Борисов разчита, че със смяната на петима министри ще успокои обстановката в България. Протестиращите обаче, са категорични, че ще останат, докато цялото правителство не подаде оставка“, изтъква АРД.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme