Бивш депутат от ГЕРБ с условна присъда по аферата „Суджукгейт“

sad delo Temida razsledvane

Специализираният наказателен съд постанови присъда от 2 години условно – с 4 години изпитателен срок, на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. Той е осъден по делото, което беше заведено поради скандала, известен като „Суджукгейт“.

В мотивите на съда се казва, че има доказателства, че от потърпевшо лице е поискан чрез заплахи 1 тон суджук. Той е бил предаден, при което е „настъпила вреда“ за бизнесмена Антон Проданов. Няма такива доказателства обаче за 30 килограма филе „Елена“ и пастърма. Присъдата на Живко Мартинов не е окончателна. Тя може да бъде обжалвана пред още две съдебни инстанции.

GERB deputat sudguk

Скандалът „Суджукгейт“ се разрази през лятото на 2017 година. Тогава прокуратурата повдиган 6 обвинения на Мартинов – за принуда, за закана с убийство, за опит да се осуети наказателно преследване. Той беше обвине и за това, че през 2015 година със заплахи е принудил зам.-шефа на МВР в Добрич и началника на РПУ-Балчик да извършат нередни действия по служба, както и че е принудил със заплахи директора на ВиК-Добрич да уволни конкретен служител, както и да спре назначения и уволнения в дружеството.

Три обвинения получи и бившият шеф на МВР в Добрич Веселин Колев. Обвинени бяха и местната шефка на Агенцията по безопасност на храните Розалина Брайкова, както и бизнесменът Петър Малджиев – за заплаха на свидетели. Тогава от прокуратурата твърдяха, че нито един деликатес не е стигнал до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Още при избухването на скандала премиерът отрече да е получавал суджуци и филета.

В крайна сметка Мартинов беше пратен на съд само по обвинението за изнудване. В обвинителния акт се казва, че жертва на изнудването е бил бизнесменът от Добрич Антон Проданов. Целта на Мартинов е била „да се облагодетелства с 4 тона суров суджук, 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма, за общо 36 168 лева“.

„През периода 2012-а – 2013 година Мартинов е бил общински представител на ГЕРБ за Добрич и се е ползвал с голямо влияние в града“, се казва в обвинителния акт.

„През януари 2012 година той поискал от Антон Проданов да му приготви и достави безплатно 1 тон суров суджук от различни видове месо, включително еленско. Изтъкнал общественото си положение и влияние, но и отправил заплахи. Обяснил, че количеството е голямо, защото ще го носи на премиера Бойко Борисов и на други „високи хора“ от ГЕРБ“.

Прокуратурата обяви, че Мартинов заявил на Проданов, че ако поръчката не бъде изпълнена, ще го съсипе, защото вече бил вкаран в списъка на хората с фирми, които трябва да дават. Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса и че когато реши, може да го вкара и в ареста.

На заканите имало двама свидетели, а Проданов изобщо не поставил под съмнение думите на Мартинов. По това време срещу бизнесмена се водели две дела – едното от които за данъчни престъпления (на 17 февруари 2014 г. то приключва с условна присъда от 1 година). Поради това изнудваният купил продуктите за суджука, приготвил го и го доставил лично в офиса на Мартинов в центъра на град Добрич.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 22.07.2020 — 10:25
Червено.bg © 2020 Frontier Theme