Турция иска български граничари да бъдат издирени с червена бюлетина и арестувани

Turcia Balgaria

Турски съд поиска да бъдат издирени с червена бюлетина на “Интерпол” и задържани четирима български граничари. Те са обвинени за смъртта на турски бракониер край Резово преди 12 години.

Решението на съда в Къркларели – да бъдат обявени за международно издирване и задържани, се оказа шокиращо за вече бившите гранични полицаи.

В Турция се издава червена бюлетина единствено и само за тероризъм. Имам абсолютно всички опасения, че може да се случи най-лошото – да бъдем задържани, отведени, предадени – това са ми страховете, ако трябва да бъда честен“, коментира бившият граничар Николай Петков.

Да ни издирват с червена бюлетина като най-големите престъпници, които се укриват… Притеснява ме, че ние си оставаме затворници в държавата“, обясни също бившият граничар Михаил Цонков.

granichari Burgas delo Turcia

У нас разследването на случая е прекратено от Военната прокуратура поради липса на извършено престъпление. Съдът в Страсбург също оправда граничарите.

Турция обаче води собствено дело и ги обвинява в причиняване на смърт поради небрежност на турски рибар – бракониер. Пенсионираният граничен полицай Николай Костов разказва, че е имало нарушение на морската ни граница. Служителите на реда са реагирали по сигнал и са неутрализирали нарушенията.

Костов коментира, че смъртта на турския бракониер е нещастен случай.

Четиримата българи настояват държавата да се застъпи за тях и обвиненията срещу тях да бъдат снети.

Какъв ще бъде отговорът на компетентните за това държавни институции ми е трудно да отговоря, но от друга страна аз твърдо вярвам, че българската държава ще направи всичко възможно, за да защити правата и законните интереси на своите граждани“, обясни адвокат Росен Кожухаров. Следващото заседание по делото в Турция е насрочено за февруари догодина.

В официален отговор от Министерството на правосъдието за bTV се казва: “Следва да се разсеят всякакви съмнения по въпроса за евентуална екстрадиция за Република Турция на нашите граничари – дори в Министерството на правосъдието да бъде получено такова искане, те няма да бъдат предадени на турските власти“.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme