Президентът Радев с остро изявление по повод скандала край лятната резиденция на Ахмед Доган

prezident Radev iziavlenie skandal rezidencia Dogan yuli 2020

Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато се преборим с беззаконието, укрепим върховенството на правото и защитим правата на гражданите“.

Това заяви тази вечер държавният глава Румен Радев в изявление от сградата на Президенството.

За съжаление законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Примерите са много, но когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината, като гарант за възстановяване на общественото доверие“, каза президентът.

Той заяви, че е имал разговор с началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Красимир Станчев. Станало е ясно, че охранителите, които са участвали вчера в скандалните събития на морския бряг на парк “Росенец” край Бургас, са от тази държавна служба – НСО.

Вчера Христо Иванов – бивш правосъден министър, който сега е съпредседател на партията “Демократична България” и двама негови колеги пристигнаха вчера с лодка на брега край комплекса “Росенец”, за който се смята, че е лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Oпитът им дa cтъпят нa брeгa, кoйтo e публичнa държaвнa coбcтвeнocт и cлeдoвaтeлнo – дocтъпен зa вcички грaждaни, oбaчe бe нeуcпeшeн, cлeд кaтo групa въoръжeни мъжe им прeпрeчихa пътя и впocлeдcтвиe ги изблъcкaхa в мoрeтo.

Hristo Ivanov Demokratichna Balgaria skandal krai residencia Dogan yuli 2020

Цeлият eкшън бe излъчвaн нa живo във Фeйcбук. Видя се как охранителите избутват грубо Христо Иванов в морето. Той обаче успява да забие български трибагреник на брега, за да покаже, че отцепените терени са на всички граждани. Знамето обаче е захвърлено от един от гардовете.

Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка“, заяви тази вечер Румен Радев.

Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт, в лицето на г-н Борисов. Кого допълнително ще охранява НСО, зависи не от президента. А по закон, от тричленна комисия в състав – председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. Именно подопечните на премиера – ДАНС и МВР, определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната“, допълни президентът.

Той заяви, че миналия декември по негово настояване началникът на НСО отново е събрал тази комисия и отново е била разгледана необходимостта от охрана на Пеевски и Доган. Представителите на изпълнителната власт са препотвърдили необходимостта от такава охрана.

Радев е настоял пред ген. Станчев още утре да свика тази комисия отново и да разгледат необходимостта от охраната на Доган и Пеевски.

Очаквам комисията да изпълнява функциите си по контрол на НСО. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк “Росенец” и при отклонение от законите да се набележат мерки“, каза държавният глава.

Относно призивите да влезе в изпълнение на правомощията си като принципал на НСО – Румен Радев поясни, че приетият през 2015 година закон за тази служба на практика е отнел правомощията на президента по реалното й ръководство и контрол. Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание.

Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, то нека ми се възстановят правомощията по закон“, заключи президентът.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme