Дават на съд сделката на правителството на премиера Борисов за покупката на скъпи акции от наша банка

Borisov Vladislav Goranov

Съпредседателят на “Зелено движение” Владислав Панев – столичен общински съветник и финансист, съобщи в профила си във Фейсбук, че с адвокат Албена Белянова са обжалвали във Върховния административен съд решението на кабинета – държавата да придобие 70 процента от увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) чрез Българската банка за развитие ББР.

Премиерът Бойко Борисов се аргументира, че се е стигнало до него, за да се изпълни изискване за гарантиране стабилността на банката с оглед бъдещо влизане в банковия съюз на Еврозоната. Според икономисти обаче сделката е изключително неизгодна, пише “Дневник”.

С Албена Белянова пуснахме жалба срещу решението на правителството държавната банка за развитие да купи акции от Първа инвестиционна банка по 5 лева. Припомняме, че борсовата цена в момента е 2.60 лева, което означава, че държавата ще придобие акциите на почти двойно по-висока цена. Това при инвестиция за 140 милиона лева, означава загуба от близо 70 милиона.

За сравнение – как го правят в Германия.

Германската държава тези дни купува 20 процента от Луфтханза по 2.56 евро за акция. При пазарна цена от над 9 евро. Или държавата придобива дял от авиокомпаният със 73 процента по-евтино от пазарната цена“, пише Владислав Панев.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme