Отново ни готвят “тесла” с цената на парното и топлата вода, при по-евтин природен газ

poskapvane shokovo

От 1 юли парното и топлата вода се очаква да поскъпнат.

Това става ясно от информация на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), публикувана на електронната страница на регулатора в Интернет.

Искането за поскъпване на топлинната енергия е абсурдно на фона на понижението на цената на природния газ, което България договори с руската корпорация “Газпром”, коментират експерти. Природният газ е основната суровина, която топлофикацинните дружества ползват.

Предвижда се от 1 юли парното и топлата вода в София да посъпнат с цели 22 процента. Преди това цената им беше намалена за два месеца – май и юни, но новото увеличение ще “балансира” нещата, отбелязват гневни граждани.

Поскъпване на топлинната енергия се предвижда и във Враца (17,53%), Разград (16 процента), Бургас (15,47 %), Велико Търново (8.88 процента), Варна (7,56 %), както и в Плевен (около 3 процента).

Предложенията за поскъпването на парното били формирани на базата на изготвени от КЕВР “прогнозни цени на природния газ”. Новите цени се предвиждало да важат до 1 юли следващата година.

Новината за умопомрачителния скок на цената на топлоенергията идва на фона на споразумението с руската корпорация “Газпром”. То доведе до рязко поевтиняване на природния газ за България, както и до обвързване на цената му с котировките на международните борси. Цените на природния газ бяха преизчислени със задна дата – от август миналата година насам, при което руснаците върнаха 150 милиона лева на нашето държавно дружество “Булгаргаз”. То пък трябва да върне надвзетото на своите клиенти, сред които са и топлофикациите. Те обаче искат “да ни дерат” с по-високи цени на парното и топлата вода, въпреки че цената на природния газ на международните пазари се понижи.

Когато в средата на април беше обявено, че редица топлофикацинни дружества искат рязко поскъпване на парното и топлата вода от 1 юли, те обявиха, че не би отчели понижението на цената на природния газ. После Acoциaциятa нa тoплoфикaциoннитe дружecтвa в Бългaрия обяви, че информациите за исканото поскъпване били “опит зa мaнипулaция”: Топлофикациите обявиха за манипулация твърденията, че искат поскъпване на парното

 Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme