Президентът Румен Радев: Днес мнозина избират да слугуват на лъжата

prezident Rumen Radev Kalofer Botev

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на възпоменателната церемония в Калофер – родният град на Христо Ботев.

Точно в 12.00 часа жители и гости на града сведоха глава в почит към подвига на Ботев и всички, загинали за свободата на България.

Ботев доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън. Гласът не ни е даден обаче за да мълчим, а за да се извисява, да гради и пробужда. Така както словото на Ботев отекна над цяла епоха и днес продължава да звучи призивно“, заяви в словото си държавният глава и допълни:

Ботев презираше уюта на конформизма. Благодарение на него и други волнодумци, вестникари и народни деятели на все още неродената България, дързостта и истината дори тогава достигаха до хората. Днес мнозина избират да слугуват на лъжата, но винаги има и хора, за които истината струва повече от комфорта. Има ги и днес!”, заяви президентът.

Днес знамето на българската свобода е в ръце на сегашните поколения. От нашата воля зависи дали ще го веем високо или ще му се кланяме само в музеите. Дали достойнството ще надмогне апатията или ще търсим утеха само в подвизите на героите в учебниците по история“, категоричен е Румен Радев.

Преди възпоменателната церемония пред мемориалния комплекс, Радев и Илияна Йотова посетиха националния музей “Христо Ботев”. Там се съхраняват лични вещи на поета-революционер.

С военни почести бе изнесено знамето на Ботевата чета. Пред бюст-паметника и пред паметника на майка му Иванка Ботева бяха положени венци в знак на признателност.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme