Корнелия Нинова към управляващите: Гарантирате нестабилност, несигурност, липса на яснота за бъдещето

Ninova parlament 22 mai

Кризата с коронавируса води след себе икономическа и социална криза. В такъв момент на натрупващи се кризи – какво би трябвало да направи едно правителство. Според мен да се гарантират поне четири неща: стабилност на институциите, сигурност на икономиката, прогнозируемост, яснота какво ще се случи в следващите няколко месеца, ако не и години и да се покаже грижа за хората… Вместо да гарантира сигурност, премиерът казва, че ако промяната в ДДС не работи, то тя ще бъде премахната. Няма нищо по-нестабилно от това министър-председателят да каже – въвеждам данък, но ако не стане, ще го махна“.

Това заяви вчера от трибуната на Народното събрание лидерът на БСП и председателят на парламентарната група на “БСП за България” Корнелия Нинова. По време на дебатите около промените в данъчните закони, свързани с диференцирано ДДС, Нинова заяви:

В условия на криза се иска прогнозируемост, а единствената прогноза, която досега чу българският народ е от министъра на финансите, който каза: ”Ако приемете 9% ставка ДДС за определени сектори, то ще се вдигне ДДС на 24% за другите отрасли, ще се вдигне и корпоративният данък”. Това е единствената прогноза, дадена досега. Кое нормално управление с държавническо мислене вдига данъци в условия на криза, в която имате 150 000 нови безработни, когато имате стотици хиляди фирми пред фалит, когато имате ръст на обедняването и неравенствата?“, попита председателят на парламентарната група на “БСП за България”.

Държавата и икономиката имат нужда от сигурност и то дългосрочна, а не от временни промени в данъчните закони и бюджета“, предупреди лидерът на левицата.

Многократно казахте, че намаляване на ДДС няма да доведе до намаляване на цените. Има една стока, при която е гарантирано намаляването на цените, ако се намали ДДС. Това са лекарствата, защото те са на регулиран пазар с регулирани цени. Точно това вие отхвърляте“, възмути се председателят на социалистите.

Гарантирате нестабилност, несигурност, липса на яснота за бъдещето. Алтернативата е ясен план за България за излизане от кризата. Коалиция „БСП за България“ имаме такъв“, завърши Корнелия Нинова.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme