“БСП за България” със силно послание в чест на 24 май: Българите имаме своето заслужено признание за приноса ни към световната култура

Narodna biblioteka Kiril i Metodii

24-ти май е празник на словото. Празник на възхвала на писмеността, на българската просвета и култура. Празникът винаги е бил основателен повод за гордост, “че и ний сме дали нещо на света и на вси Словене книги да четът” (Иван Вазов – “Паисий”).

Veska nencheva deputat BSP

Това се казва в декларация на парламентарната група на “БСП за България” в чест на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост (bsp.bg):

Създаването на буквите е успешно и трайно дело, защото има приемственост между светите братя Кирил и Методий и техните ученици, които идвайки в България създават своите книжовни школи и се превръщат във вдъхновители и учители за българския народ. Благодарение на всичко това, днес на кирилица пишем не само българите, но и сърби, черногорци, руснаци, украинци, белоруси, монголци – общо над 200 милиона души. Днес 24-ти май се отбелязва в много държави“, припомнят депутатите от “БСП за България”.

Голямо признание за апостолската и културна дейност на Светите братя Кирил и Методий е обявяването им от папа Йоан Павел ІІ за Съпокровители на Европа. Те изиграват ролята на духовен мост, допринасят за гражданското и културното единение на Европа“, категорични са социалистите.

Настоящата 2020 година е белязана с тежките последици от коварен вирус, за хората в страната ни и по света. Но в името на хилядолетната история на България, ние не можем да си позволим словото, просветата и културата да търпят белези и поражения от вирусите на невежеството и неграмотността.

В този тежък момент българското учителско войнство отново доказа своята отдаденост и прояви неимоверни усилия, за да докаже смисъла от съществуването на просветата и знанието.

Преподавателите и директорите в българските училища не чакаха разпоредби и указания от Министерството, мобилизираха силите си и само за 48 часа преведоха  системата на образование в готовност за електронно обучение на децата, учениците и студентите в извънредна ситуация. Без да се вайкат. Без да се оплакват. Командата идваше от сърцата и умовете им, подчинени на онази хилядолетна традиция, просветителите да са сред народа си, да го водят и напътстват. Без ръкопляскане.

Какви ще са анализите, какви ще са изводите предстои да разберем. Изправени сме пред въпроси: Държавните институции имат ли адекватна помощ за образованието? Има ли адекватна държавна стратегия за образованието и културата в България?

И още тежки въпроси, а отговорите чакат и са важни за всички ни:

Равен ли е достъпът на всяко българско дете до образование?

Обезпечени ли са учителите с всичко необходимо за пълноценна работа?

Ефективно ли бяха изхарчени милиони левове за квалификацията на учителите?

Ще има ли обективен анализ на пропуснато учебно съдържание и знанията на учениците по време на извънредното положение. Как ще се компенсират липсите?

Каква готовност има за започване на новата 2020-2021 учебна година?

Образованието в електронна среда доказа за пореден път категоричната необходимост от прякото общуване между учител и ученик. Доказа необходимостта от социално общуване и изграждане на социални навици и умения за справяне с предизвикателствата на живота. Компютърът може и трябва да бъде само в помощ на човека, не и господар на начина му на живот.

Благодарим Ви, учители, за вярата в правотата и силата на  просветителското дело!

Последните месеци електронното обучение се превърна в стрес тест за родители и ученици. Там където родители, ученици и учители имат възможността да работят съвместно, процесът на обучение има успех. Това затвърждава разбирането, че родителите са неизменна част от процеса на образование и важен фактор във възпитанието и правилното развитие на детето. 

Благодарим Ви за положения труд, родители!

Днес и създателите на словото, културните дейци, носителите на духовния заряд на нацията за съжаление не получиха подкрепа от държавата. В същото време много от тях всеотдайно и безвъзмездно раздаваха таланта си, превръщайки домовете си в сцена и през различни социални платформи представяха изкуството. Не позволиха на изкуство да изчезне и да се обезличи ролята му във времето на социална и физическа изолация.

Благодарим Ви за всеотдайността, деятели на културата!

Времето е трудно, но в не по-лесно време са живели и първоучителите и създателите на българско слово. За съжаление, вавилонската кула рухна и спряхме да разбираме какво говори ближния ни. Владеем добре езика на разделението и омразата, но това не е езикът на българите. Имаме основание  и много поводи да проговорим на езика на единението, загърбвайки и пренебрегвайки политическото и личното си его в името на бъдещето на народа ни.

Можем да се справим с извънредните трудности, но само ако сме обединени в желанието и волята всеки от нас да подчини работата си на интереса на народа на България. Длъжни сме пред поколенията, които ще се родят след нас на тази земя. Защото българите имаме своето заслужено признание за приноса ни към световната култура.

Категорични и задължаващи са думите „Много неща са отминали, древният Рим и древна Гърция, Византия, но България е тук – късче от най-древната култура между всички европейски страни. Затова – пазете я! За да бъде българската култура не само късче от старината, но и първата частица на бъдещето. Духовното богатство на България, създадено с векове, трябва да пребъде. Такова е историческото предназначение на България и аз вярвам в него“. Думите са на големия приятел на България акад. Дмитрий Лихачов.

Трябва и ние да повярваме в себе си!

Честит празник, български просветители, културни дейци, пазители на словото! Честит празник, българи!”, се казва в декларацията на парламентарната група на “БСП за България”.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme