Конституционният съд взе решение по важно искане на президента Радев

prezidnet Rumen Radev

Конституционните съдии единодушно допуснаха искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на два текста в Закона за здравето, свързани с въведената на 14 май извънредна епидемична обстановка.

Президентът оспорва въвеждането й с решение на Министерския съвет, както и възможността извънредната епидемична обстановка да бъде безсрочна. Държавният глава смята, че с промените в Здравния закон се допускат ограничения на основни права, сред които правото на придвижване и труд, без да се посочват срокове, а преценката се прехвърля на правителството.

Конституционният съд ще търси мнението на епидемиолози, за да се произнасе по искането на президента.

Академик Богдан Петрунов, професорите – Венцислав Мутафчийски, Камен Плочев, Мира Кожухарова,  Радка Аргирова, Тодор Кантарджиев, доцентите – Ангел Кунчев, Атанас Мангъров, Георги Попов, както и адвокатите по медицинско право Мария Петрова и Мария Шаркова са поканени в рамките на следващия месец да представят становища.

Целта е въз основа на експертното им мнение конституционните съдии да преценят пропорционалността между ограничението на правата на гражданите и опасността от болестите, за които се предвижда обявяване на извънредна епидемична обстановка.

Става дума за дълъг списък от заразни болести, част от които –  с последните промени в Закона за здравето, стана и вирусът Ковид-9 (Covid-19).

Същият срок – за писмени становища по президентското искане, Конституционният съд е дал и на юристи – конституционалисти, както и на неправителствени и на съсловни организации.

След като получат становищата, конституционните съдии ще се произнесат по искането по същество. Това ще стане след края на извънредната епидемична обстановка – на 14 юни, ако междувременно тя не бъде удължена.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme