Как един американски пилот едва не започва ядрена война със СССР

amerikanski boen samolet US samolet

Те просто се оказаха на неправилното място, в неправилното време и правеха неправилни неща“. Това разказва капитанът от запаса от ВВС на САЩ Ралф Пар за своята “победа” срещу съветския пътнически самолет Ил-12 през последния ден от Корейската война, 27 юли 1953 година.

Съветски транспортен самолет лети от Порт Артур (сега Далян) за Владивосток, над територията на китайска Манджурия. Маршрутът минава покрай корейската граница, където той е прихванат от изтребителя F-86 Sabre на Пар. Инцидентът, струвал живота на 15 съветски офицери и 6-членния екипаж, веднага изправя двете свръхдържави на ръба на голям конфликт. Защото капитанът сваля самолета не над Северна Корея, а във въздушното пространство на Китай, където на американските летци им е строго забранено да влизат, пише изданието novinata.bg.

Разследването на остатъците от самолета показва, че шестимата пътници, надупчени от куршуми и осколки, са били убити още по време на полета. Останалите загиват в резултат на катастрофата. Ил-12 е с 19 пробойни, повредени парашути и унищожени лични вещи на офицерите.Ралф Пар

Ралф Пар

Защо му е трябвало на американския пилот в навечерието на мира да измине толкова дълъг път и да унищожи беззащитен транспортен самолет?

В надпреварата за медали и високи чинове

Ралф Шърман Пар бе един от най-добрите американски асове”, казва военният историк, бивш началник на разузнаването на ВВС от Тихоокеанския флот, полковник от запаса Павел Левшов.

Има версия, че той много е искал да стане двоен ас, а за целта му е бил необходим още един свален – десети – враг”, казва Левшов.

Именно за своята десета жертва американският летец отива в забранена зона буквално часове преди примирието да влезе в сила.

Честолюбието на Пар обаче не е единствената вероятна причина за нападението. Има версия, според която американците са били излезли на лов за по-едра риба, отколкото са били няколкото млади лейтенанти.Ралф Пар

Ралф Пар

Изследователят на Корейската война Игор Сейдов предполага, че американското разузнаване е получило информация, че на 27 юли от Ляодунския полуостров на борда на Ил-12 ще бъде върнат в СССР командният състав на Тихоокеанския флот на страната. Само че провеждащата се по онова време партийна конференция се проточва и вместо началството със самолета излитат други военнослужещи. Американците не са знаели за тези промени.

Има вероятност Sabre да е “излязъл на лов” за прославения маршал от Втората световна война, командващият войските на Далечния изток Родион Малиновски, който също е можел да лети по този маршрут.

Американската версия

САЩ признават факта, че са унищожили самолета, но не приемат един ключов пункт. Според американските твърдения Ил-12 е бил свален не над Китай, а над Северна Корея. Този нюанс на практика ги оневинява, превръщайки инцидента от злостно престъпление в обикновен епизод на войната.Ил-12

Ил-12 Архивна снимка

По спомените на Ралф Пар неговите началници първоначално са се опитали да потушат конфликта. Само че американският ас (сега вече „двоен“), убеден в правотата си, твърдо отстоява позицията си:

–  Някой каза: “Защо пък да не кажем, че това е бил МиГ (атакуващ изтребител)?“ А аз отговорих: „А защо просто да не кажем истината?” –  спомня сипилотът.

В крайна сметка отхвърлят иска, подаден в международния съд в Хага – за компенсации като обезщетение за щетите и изплащания на роднините на загиналите.

Съветска мъст?

Два дни по-късно СССР „се разплаща“ за гибелта на своите офицери. Не може да се твърди със сигурност дали това е било направено преднамерено или е станало случайно.F-86 Sabre

F-86

На 29 юли американски разузнавателен самолет RB-50 (модернизирана версия на „суперкрепостта“ бомбардировача B-29) навлиза във въздушното пространство на Съветския съюз близо до остров Асколд, само на десетина километра от Владивосток.

Капитан Александър Рибаков, пилотът на единия от МиГ-овете, пратени за прихващането, си спомня, че, докато се приближават към нарушителя, съветските самолети са били обстрелвани.

Ескортиращият ме съобщи, че самолетът-нарушител е открил огън по нас. В отговор от близко разстояние дадох два поредни откоса с оръдието. По моя заповед и съпровождащият ме самолет го обстреля. Веднага след това самолетът-нарушител със силно завъртане през крилото полетя надолу и се скри в гъстите облаци“, спомня си летецът.Свален RB-50

Свален RB-50 Архивна снимка

Към падналия в неутрални води самолет бързо се приближават американски кораби. Спасен е вторият пилот Джон Роч и откриват телата на двама членове от екипажа. Останалите 13 души са обявени за безследно изчезнали.

Повторя се историята с Ил-12. Този път обаче американците твърдят, че руснаците са нападнали техния самолет над неутрални води, а СССР заявява, че RB-50 е нарушил въздушното пространство на страната им.

След като си разменят чувствителни удари и осъзнават, че по-нататъшните спорове и изяснявания няма да доведат до нищо, двете свръхдържави решават да прекратят разгорелия се конфликт, изпращайки инцидентите в забвение.

източник: bg.rbth.com

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme