76 години от трагичната гибел на Вела Пеева

Vela Peeva pametna plocha

На 3 май се навършват 76 години от трагичната гибел на Вела Пеева. Младата партизанка, чието име носи родопският град Велинград, умира едва на 22-годишна възраст. Тя остава символ на вечния стремеж за свобода и равноправие.

През 1942-а година Вела Пеева, която по това време следва в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, преминава в нелегалност и се включва активно в борбата срещу монархофашистката диктатура. Тя се присъединява към партизанския отряд “Антон Иванов”.

Vela Peeva pametnik

След неравно сражение в края на март 1944-а младата жена е разделена от своите другари. Изкарва сама 37 дни в планината – ранена, гладна и премръзнала. Губи очилата си, при което положението й се влошава сериозно поради нейното силно късогледство. В самото начало на май времето застудява и отново завалява сняг. Тогава горският стражар Иван Божков случайно открива следите на Вела Пеев по току-що паднал сняг. Той съобщава на жандармерията. На 3 май жандармеристи започват да претърсват гората. Обкръжават Вела и тя се сражава с тях часове наред, докато има патрони, след което се самоубива. Командирът на ловната дружина майор Иванов заповядва да донесат главата ѝ в щаба. Горският стражар Божков отрязва главата на Вела Пеева и я носи на командира на жандармеристите. Смразяващият “трофей” на палачите е изложен публично.

В памет на Вела Пеева през 1948 година селата Каменица, Чепино, Лъджене са обединени в град Велинград. Родната ѝ къща в Каменица е превърната в музей през 1953 година.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme