Честит 1 май – Ден на труда!

1 mai Den na truda trud

Днес е Международният ден на труда и работническата солидарност. На 1 май трудещите се в целия свят честват обществените и икономически постижения на работническото движение.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

1 май се свързва с борбата за осемчасов работен ден. Защо осем? Защото денонощието има 24 часа – осем – за сън, осем – за работа, осем – за почивка.

Днес надали има човек, който смята, че е нормално всички без изключение да работят по десет и повече часа всеки ден. Да, много хора работят повече от осем часа, но днес, за разлика от времето преди повече от век, общественото мнение в развития свят е единодушно – това не е редно!

На 1 май 1886 година в САЩ профсъюзите провеждат мащабна национална стачка. Манифестират над 300 000 работници от цялата страна, с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След три дни на протести в Чикаго – полицията и частни охранители разпръсват протестиращите. Раняват около 200 души и убиват най-малко четирима.

Случилото има широк международен отзвук и през 1889 година на учредителния конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, се призовава за солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година в Амстердам Международната конференция на социалистите призовава “всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир“.

Смята се, че най-ефективният начин за демонстрации е стачката. Поради това конгресът решава, че е “задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май – навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“.

България не изостава от тези световни явления. За първи път 1 май – като ден за солидарност между работниците – е отбелязан от печатарите от Типографското дружество. Годината е 1890-а.

Тогава – в началото, 1 май е бил боен празник на труда, защото демонстрациите на работниците често са били разгонвани със сила от полицията и наемници на едрите капиталисти.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme