Остраниха кмет, който победи бивш градоначалник от ГЕРБ

Atanas Kambitov Rumen Tomov

Общинската избирателна комисия в Благоевград реши да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината Румен Томов (независим, подкрепен от БСП).

Решението е взето, след като две съдебни инстанции определиха като незаконосъобразно първото решение на комисията. Първоначално тя отказа да  отстрани Румен Томов от длъжност.

Новото решение на Общинската избирателна комисия отново подлежи на обжалване в съда. Това обаче не спира изпълнението му, поради което ще има нови избори за кмет на Благоевград. Румен Томов обяви, че ще се кандидатира отново.

Той спечели местните избори през миналата есен срещу предишния кмет Атанас Камбитов от ГЕРБ: Бивш кмет от ГЕРБ “подарил” на своя заместничка 8 скъпи телефона за 1 година, общината платила над 16 300 лева

Скоро след вота Камбитов подаде сигнал до Общинската избирателна комисия, че новият кмет Румен Томов не е прекратил регистрацията си като едноличен търговец в законовия срок от един месец след обявяването на изборния резултат, което е пречка да заема поста.

От БСП съобщиха, подкрепят Румен Томов и ще сезират Конституционния съд заради отстраняването му от длъжност.

Социалистите обявиха, че ще атакуват текстовете на Закона за местното самоуправление и местната администрация, които позволяват отстраняване на кметове на чисто формални основания и без възможност съд да прецени по същество дали те са допуснали нарушение.

БСП са категорични, че по този начин се нарушават човешките права и принципите на правовата държава.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 29.04.2020 — 12:09

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme